Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim spontanicznym wymysłem, który wyszedł nadspodziewanie wspaniale ( a nikt tak dobrze jak Mój Mąż nie wie jak często trafiają się niewypały).
Brownie z cukinii i borówkami
Wyszło przepysznie, a dodatkowo jest prozdrowotne (no prawie jak sałatka ) i bardzo łatwe w wykonaniu.
Co będzie potrzebne?
550g cukinii ( ja swoją dostałam od Teściowej)
3jajka ( moje jajka są od szczęśliwej kury jednej z Pacjentek)
230g oczyszczonej mąki orkiszowej
70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100g cukru
70g erytrytolu
100ml oleju (myślę, że super by się sprawdził jakiś orzechowy, ja dałam po prostu rzepakowy, bo akurat taki miałam)
3 łyżki kakao naturalnego
30 budyniu waniliowego (proszek)
30g odżywki białkowej czekoladowej (myślę, że można ją pominąć)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g borówek
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( jeśli jest starsza obrać ze skórki i oczyścić z pestek). W osobnej misce wymieszać jajka, cukier i erytrol. Suche składniki wymieszać w osobnej misce, dodać do mamy jajecznej. Wymieszać. Połączyć cukinię z powstałą masą. Posypać borówkami. Piec 10 minut w temperaturze 250st, potem zmniejszyć na 180st i piec jeszcze 50 minut.
Szczerze mówiąc rozpisałam to tak dla Was i pacjentów, bo tak zawsze podają przepisy: mokre osobno, suche osobno i dopiero łączymy. Ja wrzuciłam wszystko do cukinii i miksowałam, aż się połączy
I UWAGA! Takie brownie ma tylko 209 kcal/100g.
6.21 gramów białka, 8.6 gramów tłuszczu i 26.75gramów węglowodanów. Dodać do tego serek wiejski albo skyr i mamy idealne śniadanie.
Comments