top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ponder

Brownie z cukinii z borówkami, przepis i policzone makro

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim spontanicznym wymysłem, który wyszedł nadspodziewanie wspaniale ( a nikt tak dobrze jak Mój Mąż nie wie jak często trafiają się niewypały).


Brownie z cukinii i borówkami




Wyszło przepysznie, a dodatkowo jest prozdrowotne (no prawie jak sałatka ) i bardzo łatwe w wykonaniu. 


Co będzie potrzebne?


  • 550g cukinii ( ja swoją dostałam od Teściowej)

  • 3jajka ( moje jajka są od szczęśliwej kury jednej z Pacjentek)

  • 230g oczyszczonej mąki orkiszowej

  • 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 100g cukru

  • 70g erytrytolu

  • 100ml oleju (myślę, że super by się sprawdził jakiś orzechowy, ja dałam po prostu rzepakowy, bo akurat taki miałam)

  • 3 łyżki kakao naturalnego

  • 30 budyniu waniliowego (proszek)

  • 30g odżywki białkowej czekoladowej (myślę, że można ją pominąć)

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100g borówek


Wykonanie


Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( jeśli jest starsza obrać ze skórki i oczyścić z pestek). W osobnej misce wymieszać jajka, cukier i erytrol. Suche składniki wymieszać w osobnej misce, dodać do mamy jajecznej. Wymieszać. Połączyć cukinię z powstałą masą. Posypać borówkami. Piec 10 minut w temperaturze 250st, potem zmniejszyć na 180st i piec jeszcze 50 minut.


Szczerze mówiąc rozpisałam to tak dla Was i pacjentów, bo tak zawsze podają przepisy: mokre osobno, suche osobno i dopiero łączymy. Ja wrzuciłam wszystko do cukinii i miksowałam, aż się połączy


I UWAGA! Takie brownie ma tylko 209 kcal/100g.

6.21 gramów białka, 8.6 gramów tłuszczu i 26.75gramów węglowodanów. Dodać do tego serek wiejski albo skyr i mamy idealne śniadanie.

12 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page