top of page

Dieta pudełkowa. Wady i zalety.

Zdjęcie autora: Paulina PonderPaulina Ponder

Diety pudełkowe (czyli takie, które w gotowej formie dostarcza Nam catering) cieszą się coraz większą popularnością. Osoby chcące zadbać o prawidłowe żywienie sięgają po takie rozwiązanie coraz częściej ponieważ wydaje się to łatwiejsze i związane z oszczędnością czasu.


Na co jednak zwrócić uwagę? Jakie są plusy i minusy „diety pudełkowej”?


Największym, niezaprzeczalnym plusem jest CZAS, a w zasadzie jego oszczędność. Nie potrzeba go tutaj, aby wymyślić i przygotować posiłek, nie potrzeba czasu na zakupy, robienia listy potrzebnych produktów, nie trzeba nigdzie jechać, nic dźwigać, stać w kolejkach... Jeśli jesteśmy bardzo zapracowani rozwiązanie wydaje się być idealne, ale mimo wszystko nie u każdego się sprawdzi. Dlaczego? Dieta podjeżdża Nam pod drzwi, jeśli pracujemy w delegacjach, na wyjazdach, jako kierowcy czy podróżujemy taka forma żywienia może okazać się całkowicie nietrafiona.



Jak wybrać właściwą dla Nas dietę?


Warto zwrócić uwagę czy w wybranym cateringu pracuje dietetyk i czy można się z nim skonsultować. Pamiętajcie, że dieta niezależnie od celu, który obraliście powinna uwzględniać waszą masę ciała, wiek, wzrost, aktywność fizyczną, stan zdrowia, nietolerancje i alergie. Warto też, aby proponowane przez dostawcę posiłki trafiały możliwie najbardziej w to co lubimy. Jeśli dieta jest nie smaczna łatwo zrezygnować.


Jeśli chodzi o redukcję masy ciała, tutaj jedynym, tak naprawdę, problemem jest wybór właściwej wartości energetycznej (zazwyczaj są to diety z przedziału 1000 do 2000 kcal) oraz nie dojadanie pomiędzy zamówionymi posiłkami. Jeśli uda Wam się właściwie policzyć zapotrzebowanie wszystko pójdzie jak należy. Musicie jednak wiedzieć, że w żaden sposób nie zastąpi to współpracy z dietetykiem, którego zadaniem jest nauczyć Was jak zdrowo, racjonalnie jeść. Celem jest nie tylko schudnięcie, ale również utrzymanie właściwej masy ciała. Aby móc realizować ten drugi ( w mojej ocenie ważniejszy) cel potrzebujecie zaplecza merytorycznego oraz pewnych umiejętności kulinarnych, których nie nabędziecie kupując catering (no, chyba że chcecie zamawiać przez całe życie).

Niewątpliwie dieta pudełkowa wnosi nieco nowości do codziennego menu, nowe potrawy, produkty, połączenia smaków. Większość dań, które widziałam wygląda naprawdę apetycznie. Często jednak znajdują się tam też produkty typu ciasta i ciasteczka. Zapewne cieszy to osoby uwielbiające słodkości, ale z punktu widzenia zdrowia pozostawia wiele do życzenia. Bardzo wątpliwe jest zbilansowanie diety na 1200 kcal umieszczając zamiast jednego z posiłków ciastek maślanych czy ciast drożdżowych (oczywiście możliwe jest tez przygotowanie ciast ze znaczną ilością owoców oraz ciast warzywnych, ale z tym się nie spotykam się raczej sporadycznie).


Problematyczne może okazać się żywienie osób chorych, u których dieta ma istotny wpływ na stan zdrowia. Takie osoby zdecydowanie powinny skonsultować się z dietetykiem i ewentualnie wspólnie, wybrać możliwie najlepszy plan żywieniowy z dostępnych w danym rejonie. Nie ukrywam, że jeśli mieszkamy w małych miasteczkach lub wsiach takie rozwiązanie może okazać się całkowicie niedostępne.


Trudnością może być też znalezienie menu dla osób aktywnych fizycznie, które nie chcą redukować tkanki tłuszczowej, nie spotkałam się z propozycja menu na np. na 3 tys kcal lub więcej, a często tyle właśnie potrzebują osoby mające aktywny charakter pracy lub często ćwiczące.


Często spotykanym zarzutem wobec diet pudełkowych jest też jałowość smaku przy jednoczesnym urozmaiceniu produktami. Tutaj rozwiązanie jest bardzo proste- używamy własnych ulubionych przypraw.

Minusem na pewno są koszty. Za gotowy posiłek zapłacimy więcej, niż robiąc go samodzielnie, z drugiej jednak strony mniej, niż za posiłek w restauracji. Najtańsze dzienne menu jakie spotkałam to koszt ok. 37 zł. Czyli miesięczna „dieta pudełkowa” to koszt ok. 780 zł. Warto tu jednak mieć na uwadze, że im wyższa kaloryczność tym koszty są wyższe,a trudno mi znaleźć osobę, dla której dieta 1000 kcal będzie prawidłowa. Koszt miesięcznego żywienia na dietach bardziej właściwych kalorycznie to ok. 1400 zł przy czym diety eliminujące np. gluten czy laktozę mogą kosztować wiele więcej. Tak więc, nawet doliczając koszt konsultacji u dietetyka, ułożone specjalnie pod daną jadłospisy i zakup produktów spożywczych oraz przygotowanie posiłków we własnym zakresie, poniesione koszty będą wiele niższe.


Jakie jest moje ogólne zdanie na temat diet pudełkowych?

Nie namawiam ani nie skreślam takiego rozwiązania, decyzję po kalkulacji plusów i minusów należy podjąć samodzielnie. Jeśli jesteście zdrowi, ale zapracowani a Waszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej z całą pewnością takie rozwiązanie może okazać się skuteczne i wygodne.


Musicie wiedzieć, że dietę pudełkową możecie przygotować samodzielnie w domu ;) Będzie to oczywiście wymagało od Was nakładu pracy, ale na pewno trafi w wasze gusta kulinarne, a przy konsultacji z dietetykiem będzie też idealnym sposobem żywienia zabezpieczającym wszystkie potrzeby organizmu i pomagającym realizować Wasze cele. Jak to zrobić? Kupujemy wielorazowe pojemniki do przechowywania żywności i wkładamy tam Nasze posiłki ;) Łatwe, prawda? ;)


Macie jakieś doświadczenia z dietami pudełkowymi? Jakie są Waszym zdaniem plusy i minusy?





 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

516 357 475

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page