Obalamy mity! Kobieta ciężarna powinna jeść za dwoje?

Zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej zwiększa się mniej niż zwykło się sądzić. W pierwszym trymestrze wartość kaloryczna diety ciężarnej z prawidłową masą ciała jest porównywalna z okresem sprzed ciąży. W kolejnych dwóch trymestrach wartość ta powinna zostać zwiększona o 360 kcal w II trymestrze i 475 kcal w III trymestrze ciąży.



Jak powinna odżywiać się kobieta w ciąży?


Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim racjonalna, oparta o ogólne zasady zdrowego żywienia. 


Bardzo ważną rolę w żywieniu kobiet ciężarnych pełni odpowiednia podaż białka. Jest to składnik niezbędny do zapewnienia właściwego poziomu syntezy tkanek płodowych, łożyskowych i matczynych oraz metabolizmu płodowego.Według polskich norm żywienia, kobiety ciężarne powinny spożywać od 54 do 96 g białka na dobę, a ok. 60% ogólnej ilości powinno pokrywać białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego.


Tłuszcze powinny stanowić 20–35% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Ich spożycie w II trymestrze ciąży powinno wzrosnąć o dodatkowe 8–14 g/dobę, natomiast w III trymestrze ciąży o 11– 18 g/dobę w stosunku do spożycia przed ciążą. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny być spożywane w najmniejszych możliwych ilościach, co jest zaleceniem dla całej populacji. W czasie ciąży zwiększa się w istotny sposób zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega– 3. Ich głównym źródłem są tłuste ryby, których w naszym kraju ciągle jeszcze spożywamy za mało. Odpowiednia ich ilość w racji pokarmowej kobiet ciężarnych wspomaga prawidłowy rozwój mózgu płodu, wpływa na funkcję neuronów oraz odpowiedź bioelektryczną.


Węglowodany, głownie złożone, powinny pokrywać 55–60% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Ograniczenia dietetyczne dotyczą cukrów dodanych, których udział w codziennym jadłospisie nie powinien przekraczać 10% wartości energetycznej racji pokarmowej, co również jest zaleceniem dla ogółu populacji. Istotne z punktu widzenia profilaktyki zaparć w ciąży jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, który powinien być dostarczany w ilości od 20 do 40 g na dobę.


W okresie ciąży istotna jest także odpowiednia podaż składników mineralnych i witamin. Przy niedostatecznej podaży witaminy D, folianów, jodu, żelaza i cynku może dochodzić do zaburzeń rozwoju płodu. Dlatego posiłki w diecie kobiet ciężarnych powinny być tak komponowane, aby wszystkie składniki zawarte w diecie były wykorzystywane w jak największym stopniu i pokrywały zwiększone zapotrzebowanie. Nie zawsze jest to możliwe, wtedy wskazane jest włączenie suplementacji.


Właściwe nawodnienie ciężarnej jest warunkiem utrzymania prawidłowej homeostazy jej organizmu oraz ustroju płodu Woda spożywana przez matkę jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju i funkcji tkanek płodu. Dobowe zapotrzebowanie na wodę wzrasta stopniowo od początku ciąży i jest wyższe o co najmniej 300 ml niż u kobiet nieciężarnych. Kobiety ciężarne powinny spożywać w sumie około 2300 ml wody na dobę. Prawidłowe nawodnienie ciężarnej pozwala również na redukcję uciążliwych dolegliwości związanych z ciążą takich jak poranne nudności, wymioty, zaparcia, suchość skóry czy infekcje dolnego odcinka dróg moczowych.Należy unikać picia płynów gazowanych. Kobiety ciężarne powinny unikać słodkich napojów, które zawierają niewielkie ilości wartościowych składników odżywczych, ponadto są źródłem sacharozy, która może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała podczas ciąży.



Czego nie powinna jeść kobieta ciężarna?


Surowego mięsa i ryb, nawet świeże mogą być źródłem chorobotwórczych bakterii

niepasteryzowanego mleka, serów pleśniowych produkowanych z niepasteryzowanego mleka, ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, co może stanowić zagrożenie dla płodu.

wątróbki, nie tylko ze względu na dużą zawartość cholesterolu, ale także na nadmierną ilość witaminy A występującej w postaci retinolu (nadmiar powoduje wady płodu).


3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie