top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ponder

Zakwas na żurek

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a tym samym to już ostatnia chwila na nastawienie zakwasu na żurek!

Niechaj żurek stanie się nieco bardziej ambitnym daniem, niż rozrobienie proszku z torebki z wodą.


Tak jak w przypadku pieczenia chleba, w zasadzie nie ma przy tym żadnej wielkiej pracy. Wsypać rzeczy do słoika, zalać wodą i czekać. W ciągu 4-5 dni powinien pojawić się kwaśny zapach i smak. Taki zakwas od razu można dodać do zupy (część przepisów mówi o 7-8 dniach, więc jeśli chcecie mieć żurek na własnym zakwasie nastawiajcie czym prędzej).


Kwestie technicznie

  • Słoika nie należy zakręcać, zakwas musi pracować, a do tego potrzebny jest dostęp powietrza, najlepiej przykryć gazą (ja muszę najpierw takową nabyć drogą kupna).

  • Zakwas powinien stać w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu.

  • Należy go raz dziennie przemieszać.


Składniki:



5 łyżek mąki żytniej, najlepiej typ 2000

5 ząbków czosnku

4 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

500ml zimnej wody

Przy okazji tego postu poproszę Was o podsunięcie ciekawego, niestandardowego pomysłu na Wielkanocne jedzonko. Może macie plany na coś zupełnie nie klasycznego, a jednak wpisującego się w tradycje związanie z Wielkanocą?




4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page