Obalamy żywieniowe mity


W dzisiejszym wpisie zapraszam Was do lektury, która mam nadzieję zweryfikuje Wasze błędne przekonania na temat niektórych produktów :) W kolejnym obalimy (a może potwierdzimy?) kilka innych informacji powtarzanych od lat :)




1. Owoce są bardzo zdrowe, a cukier w nich zawarty nie wpływa na wzrost masy ciała.


MIT


Owszem, owoce są bardzo zdrowe i powinny występować w codziennej diecie. Należy jednak pamiętać o ich właściwej proporcji względem warzyw ( 1/4 do 3/4) oraz o tym, że ich beztroskie jedzenie nie będzie sprzyjało polepszeniu stanu zdrowia czy redukcji tkanki tłuszczowej. Według badań fruktoza, czyli cukier owocowy, sprzyja ponoszeniu poziomu cholesterolu oraz syntezie tłuszczu w wątrobie, a tym samym- tyciu.

2. Szpinak to doskonale źródło żelaza ( czego dowodzi przemiana Popey'ea z bajki)


MIT

Niestety sława jaką okrył się szpinak wynika z błędu człowieka, przecinek postawiony o jedno miejsce za daleko ulokował go na wysokiej pozycji wśród produktów bogatych w żelazo. W rzeczywistości szpinak na tle innych warzyw wypada naprawdę dobrze, ale ze względu na zawartość kwasu szczawiowego przyswajalność żelaza jest bardzo słaba.



3. Miód jest zdrowy, więc nie tuczy.


MIT

Miód jest produktem wysokoenergetycznym jak samo jak zwykły cukier, wszystko co ma kalorie a jest spożywane w nadmiarze może przyczyniać się do wzrostu masy ciała.

4. Cytrusy to jedyne słuszne źródło witaminy C


MIT


Owoce cytrusowe faktycznie zawierają sporo witaminy C są jednak produkty, które mają jej wielokrotnie więcej min. czarna porzeczka czy natka pietruszki.

5. Buraki pomagają przy anemii i pozwalają jej uniknąć.


MIT

Pomysł być może powstał zainspirowany kolorem buraka... nie ma on jednak żadnego związku z anemią. Anemia wynika zazwyczaj z niedoboru żelaza ( ale nie tylko, może to być niedobór witaminy B12 czy kwasu foliowego), a buraki nie są jego dobrym źródłem (0,8 mg w 100g, a w zależności od płci potrzebujemy 10-18mg/d).




1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie