Bromelaina zawarta w ananasach jest związkiem proteolitycznym (rozkładającym białka), a tym samym poprawia trawienie i wchłanianie aminokwasów. Ta właściwość ananasa i bromelainy jest najszerzej znana, jest jednak szereg innych plusów!
Bromelainina na działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, zapobiegające agregacji płytek krwi. Dostępne są badania sugerujące, że jest pomocna w infekcjach górnych dróg oddechowym oraz w przypadku astmy. Ananas użyty w formie maseczki zadziała na skórę jak delikatny peeling enzymatyczny rozpuszczając naskórek. Ananas użyty w kuchni zmiękczy mięso. Spotkałam się z opinią, że jego wysoki indeks glikemiczny dyskwalifikuje go jako produkt w diecie osób z zaburzenia gospodarki cukrowej ( insulinooporność, cukrzyca) i zupełnie się z tym nie zgadzam! Indeks glikemiczny posiłków jest wypadkową indeksów wszystkich produktów w nim użytych. Właściwe bilansowanie i 'żonglowanie' produktami pozwala na włączanie do diety bardzo wielu produktów, które samodzielnie faktycznie mogłyby okazać się szkodliwe. Ananas z puszki nie ma już takich właściwości, sięgajcie po świeże owoce. I ostatni, jeden z mocniejszych argumentów przemawiających za ananasem, jest przepyszny
Commentaires