top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ponder

Papryka jako najlepszy suplement witaminy C

Jako, że jesteśmy narodem lubującym się w suplementowaniu wszystkiego i wszędzie, czy trzeba czy nie trzeba oraz zbliżającego się sezonu na wszelkie choróbska dziś kilka słów o witaminie C.


NIE musie jej suplementować!


Jeśli w Waszej diecie jest jakkolwiek sensowna ilość owoców i warzyw witamina C zbilansuje się sama. Wystarczy już100g czerwonej papryki, żeby z górką zabezpieczyć zapotrzebowanie niezależnie od wieku i płci.


Inwestujcie w paprykę ( 144mg/100g), pomarańcze ( 49mg/100g), albo i cytrynę (50mg/100g), nie w preparaty.



Oczywiście istnieją produkty jeszcze bogatsze, ale są mniej popularne, słabiej dostępne, trudniejsze np. dzika róża (1800 mg) czy rokitnik (1100 mg). Bardzo dobrze wypada też czerwona porzeczka (183mg), ale to produkt bardzo sezonowy i natka pietruszki (178mg), ale 100g to całe wiadro, którego nie zje zdecydowana większość z Nas.


Dlatego wyszłam od papryki (która jest dostępna, pyszna, łatwa) i do jedzenia papryki Was zachęcam


Bądźcie zdrowi.

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page