🥚Jajko jest spoko mimo toczących się od lat kontrowersji wokół niego.
🥚Możecie zjeść do 7 jajek w tygodniu, jeśli jesteście zdrowi. Udowodniono, ze to cholesterol produkowany przez Nasz organizm ma kluczowe znaczenie, jeśli zjadamy go więcej Nasz organizm będzie produkował mniej.
🥚W przypadku osób cierpiących min. na choroby układu krążenia wciąż jest wiele pytań dotyczących "bezpiecznej" ilości spożywanych jaj.
Pytanie z życia wzięte 😃 Do zadawania, których również Was zachęcam 🙂
Co z surowymi jajkami? Czy przyswajają się najlepiej i czy szybciej na nich zbuduje się masę mięśniową?
🥚Najlepiej przyswajalne są jaja gotowane na miękko przez ok. 4 minuty. Gotowanie ich dłużej niż 10 minut spowoduje straty witamin i wartości odżywczej nawet o 40%.
🥚Pomijając ewentualne ryzyko zarażenia salmonellą surowe jajka zawierają awidynę, która jest antagonistyczna w stosunku do witaminy H (niedobory mogą powodować min. zmiany skórne, problemy jelitowe i bóle mięśniowe). Krótka obróbka termiczna zneutralizuje awidynę i zwiększy przyswajalność białka.
🥚Jedzenie jajek na surowo wcale nie zwiększy przyrostu masy mięśniowej ( tak samo jak zresztą spożywanie niesamowitych ilości każdego innego białka).
Comments