top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ponder

Rzecz o jajku


🥚Jajko jest spoko mimo toczących się od lat kontrowersji wokół niego. 

🥚Możecie zjeść do 7 jajek w tygodniu, jeśli jesteście zdrowi. Udowodniono, ze to cholesterol produkowany przez Nasz organizm ma kluczowe znaczenie, jeśli zjadamy go więcej Nasz organizm będzie produkował mniej. 

🥚W przypadku osób cierpiących min. na choroby układu krążenia wciąż jest wiele pytań dotyczących "bezpiecznej" ilości spożywanych jaj.



Pytanie z życia wzięte 😃 Do zadawania, których również Was zachęcam 🙂


Co z surowymi jajkami? Czy przyswajają się najlepiej i czy szybciej na nich zbuduje się masę mięśniową?


🥚Najlepiej przyswajalne są jaja gotowane na miękko przez ok. 4 minuty. Gotowanie ich dłużej niż 10 minut spowoduje straty witamin i wartości odżywczej nawet o 40%.

🥚Pomijając ewentualne ryzyko zarażenia salmonellą surowe jajka zawierają awidynę, która jest antagonistyczna w stosunku do witaminy H (niedobory mogą powodować min. zmiany skórne, problemy jelitowe i bóle mięśniowe). Krótka obróbka termiczna zneutralizuje awidynę i zwiększy przyswajalność białka.

🥚Jedzenie jajek na surowo wcale nie zwiększy przyrostu masy mięśniowej ( tak samo jak zresztą spożywanie niesamowitych ilości każdego innego białka).

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page