Przyznawanie się do niewiedzy bywa bardzo trudne.
I tak o to kilka dni temu z ust Mojego Męża padło pytanie czym właściwie jest zakwas. Z lekką dozą pogardy rzuciłam, że to bakterie powodują fermentację. No ale... po chwili zdałam sobie sprawę, że w sumie to wcale nie jestem tego pewna.
Intuicyjnie udało mi się częściowo strzelić w dobrą odpowiedź, bo faktycznie żyją tam kultury bakterii, ale również dzikich drożdży. Żywią się cukrami zawartymi w mące co widzimy jako pęcherzyki powietrza i 'wyrastanie' zakwasu.
A z tej ich pracy nad mąką mamy potem pyszne, zdrowe chlebki na zakwasie.
#Błonie #Brwinów #Pruszków #Płochocin #Milanówek #GrodziskMazowiecki #BożaWola #OżarówMazowiecki #Sochaczew #PodkowaLeśna #Nadarzyn #Otrębusy #Bieniewice
Comments