top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ponder

Fit sernik gotowany, przepis



Choć święta zbliżają się wielkimi krokami to każdy dzień jest doskonały, aby najeść się serniczka😍 a gdy serniczek jest w wersji nieco odchudzonej na spokojnie może stać się elementem codziennej diety.



Moje serniczkowe porady ograniczające ilość to kalorii.


🥮Zawsze wybieram ser sernikowy o niskiej zawartości tłuszczu, najłatwiej dostępny jest President, ale możecie szukać czegoś innego co ma mniej niż 100kcal/100g. Niektóre sery w wiaderkach potrafią mieć nawet 300kcal/100g, a to oznacza dużą ilość (zbędnego) tłuszczu.


🥮 Nigdy nie dodaję masła ani margaryny do masy, wg mnie jest to niepotrzebne, masa i tak wychodzi przepyszna.


🥮Część (lub całość) cukru zastępuję erytrolem.


🥮 Można również pominąć spody lub górne warstwy ciasta/ciastek. Można też użyć bezcukrowych biszkoptów, w tym przepisie użyłam pełnoziarnistych, nie ma to wpływu na wartość energetyczną całości, ale zawsze to trochę więcej błonnika.


🥮Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej i macie małą ilość kalorii do przejedzenia warto też rozważyć rezygnację z polewy czekoladowej.


Dzisiejszy sernik wyszedł aksamitny, kremowy o nieco karpatkowej konsystencji. Jest przepyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Dokładna lista składników z gramaturą, energetycznością i policzonymi makro poniżej na zdjęciu, a sposób przygotowania pod nim.



Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem herbatnikami ( u mnie kwadratowa tortownica o wymiarach 24x24).


Jajka ubić razem z cukrem, erytrolem i przyprawą do sernika. Dodać ser i mieszać do połączenia składników. Proszki budyniowe wymieszać w niewielkiej ilości wody (ok.50ml, muszą się w rozpuścić).


Masę serową przełożyć do garnka. Zagotować, ciągle mieszając na niskiej mocy palnika pilnując, aby masa się nie przypaliła (ja mieszam mikserem na niskich obrotach, ale można to też z powodzeniem zrobić zwykła łyżką). Dodać rozpuszczone budynie i ponownie zagotować (ciągle mieszając). Gotować do zgęstnienia masy. Gotową masę serową wylać na wcześniej ułożone herbatniki, pozostałe herbatniki wyłożyć na wierzch sernika.


Polewa. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub odrobinie wody, wylać na wierzch sernika.


Sernik pozostawić do wystygnięcia.


Serniczek ma ok.160kcal/100g.


Smacznego :)



0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page